Vezmete si jeden lupienok a ste stratení. Prečo je tak ťažké odolať čipsom a zjete ich vždy celý sáčok na posedenie? Prinášame vysvetlenie a tiež poradíme, čím nezdravé maškrtenie nahradiť.
Chipsy sú vraj dokonale vymyslená potravina, ktorá dokáže náš mozog oklamať hneď niekoľkokrát. S touto myšlienkou prišiel vedec a špecialista na výživu Steven Witherly.
Vyprážané tenké plátky zemiakov sú pre výživové poradcu nočnou morou. Po celom svete sa stali obľúbenou pochúťkou. Podľa najznámejšieho príbehu je prvýkrát usmažila George Crum v roku 1853 pre svojho nespokojného zákazníka v reštaurácii. Prekážalo mu, že sú zemiaky nakrájané na príliš hrubé plátky, raz Crum od zlosti pripravil extra tenké a k jeho údivu zožali zemiačiky obrovský úspech.
Nenechajte sa nachytať
Hlavným dôvodom, prečo je nedokážeme prestať jesť, je to, že sa v našich ústach takmer okamžite rozpustí. Jednotlivé kúsky sú ľahučké a náš mozog má pocit, že nič veľkého neje, teda nehrozí žiadna kalorická bomba. V hlave sa vám ozýva akýsi hlas, ktorý hovorí, že je to v poriadku, vysvetľuje Steven Witherly v rozhovore pre časopis New York Times Magazine. Ďalej uvádza, že naši predkovia nejedli nič podobné čipsom, kde by sa telo mohlo naučiť, že ide o nevhodnou potravinu. Preto ho aj dnes biologické mechanizmy berú rovnako ako napríklad ovocie.
Telo chce soľ a tuk
Ďalšími podvodnými chuťami sú soľ a tuk. Soľ naše telo potrebuje, samozrejme v rozumnej miere, ale sme opäť pri tom, mozog ani telo nedokážu spoznať, kedy je jej už cez mieru, neexistujú žiadne varovné signály, ktoré by povedali, toto nám na bežné fungovanie stačí, prestaň jesť. Podobné je to aj s tukom. Keď maškrtia vyprážané zemiačiky, a to ešte po dlhom dni, keď sme nestíhali raňajkovať či obedovať, telo je za túto dávku tuku vďačné. Mozog opäť pritakáva, že sú skvelou voľbou, pretože dodávajú telu energiu.
Náš mozog jedlo odmieta vo chvíli, keď sa nabaží jednej chuti. Organizmu posiela odkaz, že máme dosť a viac nie je treba. Vo vyprážané dobrote nenájdete jedinú typickú chuť, ktorú by ste si dokonale zapamätali. Niektorí ľudia ani nedokážu opísať, ako zemiačiky chutia. To, čo nájdete na obale, syrové, steakové, hubové, to je len aróma, nie chuť.
Chipsy náš mozog ovládajú, hovoria mu, že jej veľmi ľahké jedlo, soľ, ktorá v ňom je, telo potrebuje, a tuk mu dodáva energiu. Šialené? Bohužiaľ si však naše hlava neuvedomuje, že pre naše telo sú vyprážané zemiačiky skrytú hrozbou. Potvrdzujú to aj lekárske výsledky, kedy v krajinách, v ktorých patrí zemiačiky medzi najobľúbenejšie dobroty, vzrástla obezita počas posledných rokov i trojnásobne!
Keď príde na rad zlozvyk
Maškrtenie pri televízore patrí medzi časté zlozvyky. Pretože je naša hlava úplne zamestnaná sledovaním filmu, často dobre nevnímame, aké množstvo potravín sme počas chvíľky skonzumovali …
“Večerné uzobávání je problematické aj z toho dôvodu, že po dvadsiatej hodine ľudské telo automaticky spomaľuje metabolizmus a trávenie. Začína sa pripravovať na odpočinok, takže veľké množstvo tukov, cukrov, a v nich prijatých kalórií, sa vzápätí prejaví na váhe,” vysvetľuje RNDr . Lucie Svobodová, odborníčka na výživu a zdravý životný štýl, a pokračuje: “Večer sa teda rozhodne vyhnite potravinám obsahujúcim spomínané veľké množstvo cukrov a tukov, teda všetkým sladkostiam, pečive, zemiakovým lupienkom, slaným orieškom, popcornu, slaným tyčinkám a krekrům, ale ani ovocie nie je v túto dennú dobu vhodným variantom. ”
Čo teda maškrtiť?
Ak si strážite svoju váhu, a napriek tomu sa nedokážete večerného maškrtenie vzdať, radšej si dajte semienka (slnečnicové, sezamové alebo napríklad tekvicové), zeleninu nakrájanú na kúsky, hrsť nesolených orechov (pozor na množstvo, sú tiež kalorické), amarantové lupienky alebo napríklad mrazom vysušené ovocie, ktoré nie je dosladzované.