Káva a víno, to sú dva veľmi obľúbené nápoje. Chodenie do kaviarne je v dnešnej dobe spoločenskou udalosťou, pri ktorej si pokecáte s priateľmi. Taktiež si veľa z nás nevie predstvaiť ráno bez. Pitie tohoto povzbudzujúceho nápoja sa rozšírlo ešte viac po tom, čo prišli na trh lacné kávovary a tak sme si mohli dovoliť kvalitnú kávu aj v pohodlí domova. Podobne je to aj s vínom, ktoré sa ale narozdiel od kávy pije už po stáročia. V súčasnosti sú okrem samotného pitia veľmi populárne aj jeho degustácie. Názory na tieto nápoje, či sú zdravé alebo škodlivé sa často rozchádzajú. Preto vám v nasledujúcom texte prinášame prehľad ich výhod a nevýhod.

Káva

Veľa ľudí sa obáva kofeínu, ktorý káva obsahuje. Avšak, súčasný výskum ukazuje, že pitie kávy v primeranom množstve je bezpečné a môže byť dokonca aj prospešné pre zdravie. Štúdie ukazujú, že riziko cukrovky 2. typu je nižšie u pravidelných konzumentov kávy, než u tých, ktorí ju nepijú. Káva môže tiež znížiť riziko vzniku žlčových kameňov a rakoviny hrubého čreva. Tiež znížuje riziko poškodenia pečene a vzniku Parkinsonovej choroby. Preukázalo sa aj, že káva zlepšuje vytrvalostný výkon počas trvalej fyzickej aktivity.

Pozor na pitie kávy by sa mali dávať napríklad ľudia, ktorí trpia nespavosťou, pretože po káve ste pochopiteľne omnoho bdelejší. Takýmto ľuďom sa hlavne neodporúča piť kávu v poobeňajších hodinách a viac ako 2 šálky denne. Zase tu raz platí všetkého veľa škodí. Kofeín, ktorý je v káve hlavnou zložkou je tiež mierne návykový stimulant. Káva tiež mierne zvyšuje tep a krvný tlak. Výskum nepotvrdil žiadnu spojitosť s chorobami žien ako je rakovina prsníka alebo osteoropóza. Takže výborná zrnková káva raz alebo dvakrát o dňa vám určite neublíži, možno len prospeje vašemu zdraviu.

Víno

Tento opojný nápoj môže byť rovnako škodlivý ako aj prospešný pre naše zdravie, znovu tu záleží len na miere konzumácie. Každý z nás si určite raz za čas rád dá kvalitné víno z Toskánska, len to s ním nesmieme preháňať tak ako s iným alkoholom.

Víno je prospešné v mnohých smeroch. Jeden alebo dva poháre vína s jedlom zabíje baktérie zodpovedné za takmer všetky chorôby spôsobené potravinami. Taktiež zlepšuje funkciu mozgu u starších žien a znižuje riziko vzniku kŕčových žíl. Víno tiež zlepšuje krvný obeh, rozširuje cievy a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu. Pohár červeného vína denne môže pomôcť odvrátiť neurodegeneratívne choroby. Zlúčenina zvaná resveratrol v hrozne stimuluje enzým v mozgu, ktorý regeneruje nervy. Mierne pitie – dva poháriky vína pre mužov a jeden pre ženy – môže zvýšiť šancu na prežitie infarktu.

U mužov, príliš veľa alkoholu rozširuje krvné cievy v tele, vrátane tých, čo zásobujú penis, s nepriaznivým vplyvom na výkon. Hladina testosterónu tiež klesá ako sa zvyšuje hladina alkoholu. Nadmerné pitie môže tiež viesť k hormonálnym zmenám a rozšíreniu tkaniva prsníkov u mužov.

Alkohol môže byť tiež príčinou akné. Ťažké a trvalé pitie bolo u mužov spojené s radom rakoviny, vrátane rakoviny úst, pečeň, krku, hrubého čreva a žalúdka. U žien to bolo spojené so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka. Hoci sa alkohol často používa ako spôsob zvládania úzkosti, môže pri väčšom množstve spôsobovať pravý opak. Alkohol tiež obsahuje veľa kalórii a zvyšuje chuť do jedla.

Napsat komentář

Close